Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

ελευθερίες

Καλά, θα μου πείτε, είδαμε τον τίτλο: «Υπέρβαση και Ελευθερία». Αλλά για ποιες υπερβάσεις, για ποιες ελευθερίες;
Είδαμε και το URL και είναι σαν να αναφέρεται σε μια Υπερ-Ελευθερία. Αυτό, πάλι, τι σημαίνει; Υπάρχουν ελευθερίες και υπερ-ελευθερίες, ελευθερίες μικρές ή μεγάλες;

Όχι. Η λέξη υπερ-ελευθερία, καταρχήν, αποτελεί μια αναγκαστική προσαρμογή των λέξεων του κανονικού τίτλου: «Υπέρβαση και Ελευθερία» στις απαιτήσεις του δικτύου. Άρα δεν υπάρχουν και για μένα πολλές ελευθερίες.

Ίσως όμως – κυρίως για τη συζήτηση - θα μπορούσαμε να συζητούμε για τρεις ελευθερίες. Κάθε μια ως κατάσταση σχέσης μας με κάποιο περιβάλλον. Και αφού, ως πνευματικοί πυρήνες συνειδητότητας που είμαστε στην ουσία, βρισκόμαστε σε σχέσεις με τρία περιβάλλοντα, άρα μπορεί ο όρος «ελευθερία» να αφορά την τρέχουσα συνθήκη που έχουμε με το καθένα από αυτά.
Έτσι μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία, ή σκλαβιά - και με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις - σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον μας, σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και, κυρίως, σε σχέση με το ατομικό μας περιβάλλον, αυτή που θα μπορούσαμε να την πούμε και εσωτερική ελευθερία.
Αυτή, η εσωτερική ελευθερία, έχει ενάντια ή αντίστροφη σχέση με το βαθμό της εσωτερικής ανασφάλειας. Και εξάλλου μπορούμε να πούμε, ότι η ανασφάλεια που ενδεχομένως νοιώθουμε στις κοινωνικές μας σχέσεις έχει σαν προϋπόθεση την εσωτερική ανασφάλεια.
Η ύπαρξη εσωτερικής ανασφάλειας φαίνεται, ότι είναι αυτή που επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας με το φυσικό περιβάλλον (φοβίες φυσικών φαινομένων κλπ.), αλλά προπαντός με το κοινωνικό περιβάλλον μας.

Εδώ έρχεται και εντάσσεται και η πράξη της υπέρβασης στην οποιαδήποτε σχέση μας με το περιβάλλον μας. Και εδώ, είναι που αυτό το blog στοχεύει∙ να δούμε την επίδραση των υπερβάσεων, των μικρών ή των μεγάλων επαναστάσεών μας, στο βαθμό ελευθερίας της ύπαρξής μας, άρα και στο βαθμό της ευτυχίας μας.

Θεωρίες και πάλι θεωρίες∙ η πράξη πού;
Κι όμως, ακριβώς τώρα, ζητάω και τη συνδρομή σας, να βρούμε μαζί παραδείγματα υπερβάσεων, που κάποιοι από εμάς τις τόλμησαν και άρχισε να γεμίζει το στήθος τους πάλι με αέρα ελευθερίας.

Έτσι θα ξεκινήσουμε την πράξη. Με αμφισβητήσεις και υπερβάσεις.
Ας λάβουμε δε υπόψη, ότι τίτλος του blog θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Ενδεικτικά μόνο να πούμε: «ελάτε να ξεβολευτούμε», «συμβιβαζόμαστε ή ζούμε;», «ερωτευτείτε – αγαπήστε», «λογική και Λογική», «αλλάξτε την κεκτημένη ταχύτητα», «αντισταθείτε στη συνήθεια», «ελάτε να οργανώσουμε την αμφισβήτηση», «πάμε ενάντια στην Εξουσία», «για ποια Δικαιοσύνη;», «Παιδεία; πού την είδατε;».
Ή να είναι πιο απλά: «Υπέρβαση στα καθ-ιερωμένα, στα καθ-οσιωμένα». Ή μόνο μια λέξη τρεις φορές: Ελευθερία-Ελευθερία-Ελευθερία. Και πόσοι, ακόμα, άλλοι τίτλοι.
Κι όλοι ανοιχτοί.

Και ραντεβού με το που θα αρχίσει ο επόμενος μήνας. Ως τότε Διακοπές! Μπορεί να είναι η μικρή υπέρβαση για κάποιους από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου